Crêpes

Crêpes kan beskrivas som franska söta pannkakor gjorda på vetemjöl, ägg, mjölk och vatten serverad naturell eller med något sött tillbehör. Personliga preferenser kan finnas och någon extra ingrediens kan tillkomma. Dess saltare och matigare syster kallas för galette och görs på bovete. Bovete är en ört och är glutenfri.

Riktigt riktigt tunn ska man grädda en crêpes. Järnen vi använder kommer från Krampouz och är tillverkade i Frankrike. Bretagne i nordvästra Frankrike är hemlandet för crêpes.

Ê – detta ”E” med ”^” ovanpå är vanligt i franska ord och ”taket ovanpå” kallas för cirkumflex. Ursprungligen har cirkumflex varit ett ”s”, men vartefter S-et blivit stumt i uttalet har det utvecklats till detta tecken. Ordet crêpes kommer ur gamla franska ordet ”cresp” som härleds från latinets ”crispus”, som betyder lockig, vågig. En crêpessmet som sprids ut på den heta hällen blir just lite vågig på ytan när den börjar bli färdiggräddad.

Palette eller spatula kallas den långa platta stekspaden man gärna använder när man ska vända en crêpes. Den finns även gjord i trä. Pannkakor i jämförelse med crêpes är egentligen inte så stor skillnad. Crêpes är mycket tunnare än pannkaka och innehåller mer ägg. Under 1970- och 1980-talet var fyllda crêpes populära. Gärna med en räkfyllning som rullades in och gratinerades med ost i ugn. När ni beställer crêpes hos Kakstugan så är det klassiska franska crêpes ni får – dvs tunna franska pannkakor antingen helt naturella eller med något sött tillbehör. Vill ni ha något matigare, så är det en galette man ska beställa.

En crêpes och en galette kan man gärna pensla smör på för att förstärka smaken av den nygräddade gyllene cirkeln. Vi gräddar på en temperatur över 200 grader.

Spridare kallas det redskap man använder för att fördela smeten på hällen. Den förekommer i några olika varianter – en som påminner om en skrapa/raka och en som är rundad. En crêpes ska allra helst ätas alldeles nygräddad. Vid tidpunkter när många är sugna på en nygräddad crêpes kan det bli lite väntetid, så vårt råd är att börja ät din crêpes så snart du får den serverad, även om andra i ditt sällskap ännu inte hunnit få in sin.