Kakor

Kakstugan har sitt ursprung i kärleken till kakor i alla dess former. Ibland brukar vi säga att vi är en temabutik kring kakor – småkakor, kakaoprodukter (choklad), pannkakor (crêpes), kakburkar, kakformar, kakfat – och vad är väl en kopp kaffe utan kakor? Jo, som kärlek utan kyssar… Det kan vara möjligt att man kan se någon stenkaka också och kanske dyker det upp lite ostkaka och kroppkakor någon dag emellanåt.

Alla har säkert sitt eget minne av en särskild kaka man åt när man växte upp. Vi har mött många med nostalgi i blicken när de beskrivit sin favoritkaka som farmor eller mormor bakat och som kanske förvarades i den där härliga gamla kakburken.

Kakans dag infaller den 18 december – på den dagen grundades Kakstugan år 2015. Kakornas kakbok – Sju sorters kakor kan man hitta i många hem. Den första utgåvan kom 1945. Att äta sju sorters kakor är nära förknippat med dåtidens kafferep som man började med för längesedan och hade sitt genomslag på 1930-talet. Det gällde för värdinnan att bjuda på rätt antal sorters kaffebröd – fler än sju så ansågs hon förmer än andra, färre än sju så kunde hon betraktas som snål. Det var också noga med i vilken ordning man skulle inmundiga kaffebrödet: Vetebröd / Ljus socker kaka / Mörk sockerkaka / Ljus, torr småkaka / Mörk, torr småkaka / Fylld småkaka / Bakelse.

Ostkakan har sin egen dag den 14 november. Grunden till ostkaka är ostmassa med mjölk, vetemjöl och ostlöpe med tillägg av mandel, ägg, grädde och socker. Eftersom en av Kakstugans grundare har sitt ursprung i Småland så är det mest troligt att det är den småländska varianten man träffar på i Kakstugan någon gång ibland. Hälsingeostkakan skiljer sig något från den småländska.

Receptboken i Kakstugan dignar av många olika sorters kakor. Kakstugans målsättning är att ha några klassiska varianter såsom pepparkakor, chokladsnittar, finska pinnar, syltkakor, brysselkex, schackrutor m.m. och vi strävar efter att andra godingar som till exempel kullakaka, kladdkaka och bonbibon (en kombinerad kaka och pralin) ska finnas i sortimentet. Vi försöker hitta inspiration i både gamla och nya recept.